Kematian Misteri Allahyarham Sudirman

Masih ingat lagi kepada penyanyi terkenal Allahyarham Sudirman Haji Arsyad? Masih ingat lagi bagaimana Penghibur Nombor Satu Negara ini meninggalkan kita dalam suasana yang misteri?

Pada mulanya keluarga Allahyarham Sudirman membuat keputusan untuk ‘menyembunyikan’ Penghibur Nombor Satu Negara itu mengenai penyakit dan punca kematiannya kerana tidak mahu peminat sukar menerima hakikat mengenai keadaannya yang sangat menyedihkan.

Walaupun ia menyebabkan timbul pelbagai andaian sehingga ada yang mengaitkan Sudirman menghidap penyakit Aids, tetap mereka tegas untuk tidak mendedahkan kepada umum mengenai punca penyakit dan kematian penyanyi itu.

Selepas bertahun-tahun, barulah rahsia itu terungkai. Keluarganya tidak mahu mendedahkan atau memberi peluang masyarakat Malaysia melihat Sudirman pada waktu itu kerana mereka tidak mahu melihat keadaan sebenar Sudirman yang sangat menyedihkan. Mereka sudah biasa tengok Sudirman dalam sentiasa ceria dan ‘cute’.

Secara perubatan, Sudirman disahkan mati kerana kegagalan hatinya berfungsi dengan sempurna. Tapi sebenarnya, ada punca kematian yang tidak boleh dijelaskan secara perubatan kerana pada waktu itu, Sudirman sedang menghadapi pelbagai perkara aneh, misteri dan mistik yang sukar untuk dipercayai pada zaman moden. Tetapi hakikatnya itulah yang dihadapi oleh Sudirman sehingga membawa kepada kematian.

Ini bukanlah kerana tidak menerima kada dan kadar tetapi cuba fikirkan dalam dunia serba moden penyakit misteri masih berlaku dan para pakar perubatan moden masih gagal untuk mengesan penyebab penyakit yang non medic seperti yang terjadi kepada Allahyarham Sudirman. Maka perubatan alternatif adalah jawapan kepada penyakit non medic dan misteri.

Newer Post Older Post

Leave a Reply

Rawatan, Perubatan, Persilatan & Kemakrifatan. Powered by Blogger.